historiek 1981

Ter opvolging van het kortstondige maar niet onopgemerkte leven van “Radio Bareel”, en in de optiek van “wat we zelf doen, doen we beter” richten Fons Zwinnen, Marleen Smolders en Erik Sannen in Achterbos “Radio Mol” op. “Up on the roof” van Viola Wills wordt de ether ingestuurd op 18 april 1981.

de eerste zender

De allereerste zender van Radio Mol werd door een paar enthousiastelingen zelf in elkaar geknutseld.

Dit vrije en illegale radiostation, dat voornamelijk tot doel heeft om lokale informatie te verspreiden, zendt aanvankelijk twee uren uit per week, namelijk op de zaterdagmiddag op 104 fm.

Het onwettelijke karakter van de uitzendingen van Radio Mol zorgt natuurlijk voor de nodige spanning. De programma’s worden dan ook steeds op voorhand opgenomen en van op een geheime locatie de ether ingestuurd. Tegelijkertijd kunnen de programmamakers dan de horizon afspeuren om te zien of er nog geen peilwagens van RTT of politie in aantocht zijn om de zendapparatuur op te sporen en in beslag te nemen.

Naast een overzicht van de activiteiten van het plaatselijke verenigingsleven, opgenomen in het “Sprokkelnieuws”, zijn de muzikale intermezzo’s heel vaak verbonden aan verzoekjes of verjaardagswensen van de eerste luisteraars en sympathisanten.  Die “verzoekprogramma’s” worden later trouwens een onnavolgbare rage, en niet alleen bij Radio Mol.

Vanaf juni 1981 begint het medewerkersbestand van Radio Mol langzaam maar zeker uit te breiden, en neemt ook het aantal uitzenduren stilaan toe. De expansie van het radiostation heeft een aanvang genomen en zou voorlopig niet meer te stuiten zijn.


overzicht ga naar 1982 >